top of page

Parochiedag 2023

Bijgewerkt op: 8 sep.

Sinds de oprichting van onze parochie op 1 januari 2013 organiseren we rond de naamdag van de heilige Andreas, 28 november, verschillende activiteiten. Een feestelijk viering met het voltallig pastoraal team, een broodjesmaaltijd, een lezing, een concert en we zijn een paar keer met een bus op uitstap geweest. Verschillende kernen organiseerden ook op geregelde tijden een activiteit voor hun parochianen en vrijwilligers.
Als er geen mensen zijn om het huis tot leven te brengen blijft het een doelloos en leeg omhulsel. Dat geldt ook voor de parochie. Parochianen zijn gelovigen die volgeling willen zijn van Jezus Christus. Onze vrijwilligers zijn de ogen, oren, handen en voeten in de geloofsgemeenschappen en parochiekernen. Samen, parochianen, vrijwilligers, pastoraal team en bestuurders, brengen we de parochie tot leven, zorgen ervoor dat er iets gebeurt, dat dingen gerealiseerd kunnen worden.


Vorig jaar was de eerste parochiedag nieuwe stijl. Niets hoeft, alles kan, iedereen is welkom, want we zijn samen één parochie over de grenzen van onze geloofsgemeenschappen heen. Een dag om elkaar te ontmoeten, samen te vieren, gezellig samen te zijn, samen te eten, samen................ vult u maar in.


Ook dit jaar komen we samen in de strandkerk, de kerk van de heilige Bonifatiuskerk, de kerk waar we in het toeristenseizoen medegelovigen vanuit andere landen ontvangen om eucharistie te vieren. De toeristenkerk uit 1964 heeft een atrium met daarrond een ommegang die overdekt is. Ideaal om in de open lucht samen te komen en wanneer het nodig is, te vluchten onder de ommegang.


De opzet van de dag is dat we met velen eenheid en binding brengen binnen onze parochie. Parochianen uit andere geloofsgemeenschappen ontmoeten.


Met prachtig weer, een leuke groep parochianen en met speciale gasten werd het een prachtige middag.Na koffie/thee met een lekker hapje was het na de opening de beurt aan de Lievegemse Podium Basterds met een muzikaal cabaret. Het was in het Oost-Vlaamse dialect, daardoor moesten verschillende mensen hun oren spitsen en met volle aandacht luisteren. Maar met Pinksteren hoorden de leerlingen allen die samen gekomen waren spreken in hun eigen taal, maar toch kwam de menigte van alle toen bekende volkeren.
Daarna, onder het genot van een kopje koffie, hebben we afscheid genomen van enkele vrijwilligers, dit jaar waren het vier dames, waarvan er twee aanwezig waren. De afwezige dames ontvangen de oorkonde en cadeau in huiselijke kring. We namen tijdens de parochiedag afscheid van Thérèse Schoolmeester en Elvira du Puy-Dusarduijn. Voor hen een oorkonde, een roos en het pelgrimsinsigne van Onze Lieve Vrouw van Aardenburg. Pelgrims konden daar mee bewijzen dat ze een bezoek aan Haar hadden gebracht. Voor ons is het een teken dat we deelgenoot zijn aan de pelgrimstocht van Gods Volk hier op aarde.


Op de parochiedag waren Wies Beghijn-van den Hemel en Maria Wesdorp-de Wever, beiden lid van het Dameskoor van Schoondijke, afwezig. Vrijdag 8 september hebben zij uit handen van onze vicevoorzitter, Ronald van Quekelberge, aan het einde van de woord- en communieviering in Huize Emmaüs de oorkonde, pelgrimsinsgine en dankbetuigingen mogen ontvangen.
En toen was het tijd om de hersenen te pijnigen. Een quiz met acht meerkeuze vragen over onze parochie en enkele weetjes uit het kerkelijk leven. De prijs was een schilderij, dat van Cadzand verhuisde naar Stekene (B). Met zes goede antwoorden was Rudi Ferket, voorzitter van de Commissie Toeristenkerk Cadzand, de winnaar. Rudi proficiat en geef je gewonnen prijs een mooi plaatsje.Het 'ter vermaak'-programma werd afgesloten met een tweede optreden van de Lievegemse Podium Bastards. Met wat vertraging sloten we de middag af met een gebedsmoment met lectoren uit de hele parochie en medewerking van het Dameskoor uit Schoondijke onderleiding van Lia en begeleiding van Rink.Het laatste gedeelte van de parochiedag verzorgde de inwendige mens. Een lekkere maaltijd met stokbrood en nog eens stokbrood, broodjes, rauwkost, verschillende soorten snijvlees en sate. Het was een prachtige dag. Volgend jaar is de parochiedag op zaterdag 7 september! U komt dan toch ook.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page