top of page

Kapel Sluis ingezegend

Maandag 24 juni 2024, op het hoogfeest van de geboorte van de heilige Johannes de Doper is de naar hem vernoemde kapel in Sluis ingezegend.

De geloofsgemeenschap Sluis heeft weer een gebedsplaats, een plek van stilte en bezinning in de drukke winkelstraten.



In de voorbereidingen voor de fusie van de parochies in West-Zeeuws-Vlaanderen is een gebouwenplan gemaakt. In het gebouwenplan werd opgenomen dat ook de heilige Johannes de Doperkerk in Sluis op termijn afgesloten zou worden, maar dat in een gedeelte van het gebouw, dat eigendom van de parochie blijft, een kapel gerealiseerd wordt. Een werkgroep van betrokken inwoners uit Sluis zijn aan de slag gegaan, hebben vele gesprekken en onderzoeken uitgevoerd voor de herbestemming van de kerk met een kapelfunctie.  Er kwam echter geen sluitend plan waar alle betrokken achterstonden. Er werd daarna een bidbook opgesteld en projectontwikkelaars aangeschreven om een bod uit te brengen. Vervolgens ging een bouwteam, bestaande uit de projectontwikkelaar, aannemer, parochiebestuur en gemeente Sluis, aan de slag om alles uit te werken. Deze werkwijze verliep goed en leverde vruchten op.

 

Op maandag 11 januari 2021, midden in coronatijd, heeft de laatste viering in de kerk plaatsgevonden en op 1 februari 2021, na het passeren van de akte bij de notaris met de onttrekking aan de eredienst en het overhandigen van de sleutel was de overdracht een feit en konden projectontwikkelaar, aannemer en makelaar aan de slag voor de realisatie van 17 appartementen.

Voor het zover was hebben we voor de huidige inrichting een traject gelopen vanaf 2019. Gestart met VG Architecten uit Sas van Gent voor het uitwerken van onze ideeën, het maken van de tekeningen en bouwkundige omschrijving van de werkzaamheden.



Daarna zijn we het traject ingegaan van de aanbesteding. Dit in een tijd waarin het vrij druk was voor de aannemers, en dat is nu nog niet anders, waarbij er uiteindelijk een aannemer overbleef, Aannemingsbedrijf Verweij uit Oostburg, die met verschillende onderaannemers en leveranciers aan de slag is gegaan. 



Als bestuur waren we toen ook al in gesprek met Onno Jongman uit Breskens. Een traject waarbij Onno zich eigen moest maken aan de ruimte en vanuit het bestaande gebouw heeft hij ontwerpen gemaakt voor de banken, altaar, lezenaar, stoelen en consoles voor Maria en het tabernakel. Hierbij voor het overgrote deel gebruikmakend van vrijgekomen hout van de banken uit onze kerk in IJzendijke. Duurzaam omgaan met wat we beschikbaar hadden.



Eind april vond de eindoplevering plaats van de bouwkundige werkzaamheden. Als parochie konden we aan de slag met de inrichting van de kapel. Een interieur- en meubelontwerper heeft een nieuwe interieur voor de kapel gemaakt, geïnspireerd door de aanwezige ornamenten en versieringen in de kapel.  Banken, altaartafel, lezenaar en consoles voor het Mariabeeld en het tabernakel zijn gemaakt van overtollige banken uit de gesloten kerk van IJzendijke. Een nieuwe en duurzame herbestemming. De kapel is een moderne bidruimte geworden in de drukke commerciële straten van het toeristenstadje Sluis.


Maandag 24 juni, op het hoogfeest van de Geboorte van Johannes de Doper, de patroon van de voormalige kerk en de nieuwe devotiekapel, is de kapel ingezegend door vicaris-generaal Norbert Schnell. Vanuit het pastoraal team waren ook pastoor Wiertz en teamleider Frans van Geyt aanwezig. Aan het begin van de viering werden de muren van de kapel, de stenen die samen de gebedsruimte vormen, en de 70 aanwezige parochianen, de levende stenen die de gemeenschap vormen, rijkelijk gezegend met gewijd water. Voor de viering van de eucharistie werd het altaar gezegend en bewierookt, de tafel waaraan eucharistie vieren, waar we gemeenschap vormen om Zijn lijden, sterven en verrijzenis te herdenken.









Comments


bottom of page