Fietstochten 'de Westenwind'

Tijdens de zomerstop houdt het koor 'de Westenwind' uit de geloofsgemeenschap Breskens, in plaats van de repetities elke maandagavond korte fietstochten. De lengte van deze tochten varieert van 19 tot 23 km en onderweg is er steeds een koffiestop voorzien. Ook wordt er iedere zomer een langere fietstocht gehouden.

Dit jaar voerde de lange fietstocht naar het Vlaamse Middelburg alwaar, bij het voormalige klooster van Sint Clara, de beelden van priester-kunstenaar Omer Gielliet werden bezichtigd.

De beelden staan opgesteld in de voormalige kloostertuin en bij elk beeld is er een gedichtje van pastoor Gielliet. Een bezoekje aan deze beeldentuin kunnen wij ten zeerste aanbevelen.

Hierna voerde de fietstocht verder naar het dorpje Sint-Rita alwaar de gelijknamige kerk werd bezocht. Via Moerkerke ging de fietstocht verder naar Damme, het keerpunt van onze tocht.

Langs de Damse vaart en via Sluis werd er teruggefietst naar Breskens waar de teller stopte op 69 km. Ja, ja, sportievelingen hoor die Bressiaanse zangers en zangeressen.

Op de foto's het gedicht "Westenwind" en het beeld "Westenwind" welke voor de fietsende koorleden een bijzondere betekenis hebben gekregen.

Zaterdagmiddag 9 mei zat de kerk van de H. Barbara in Breskens stampvol. Ruim 250 mensen waren naar Bresjes afgezakt voor de presentatie van het boek 'Omer Gielliet in beeld' van Ton Bakker. De voormalig pastoor van Breskens vierde donderdag 14 mei zijn 90ste verjaardag en viert vrijdag 5 juni zijn 65-jarig priesterjubileum. Daarnaast is hij dit jaar ook 55 jaar kunstenaar. In het boek staan zo'n 1.000 foto's met kunstwerken van zijn hand. Ondanks zijn mindere gezondheid was Omer toch aanwezig en hij genoot zichtbaar van de grote belangstelling.

Omer Gielliet werd op 14 mei 1925 geboren aan de Wittestraat in de Biervlietse Beukelspolder. Hij groeide er op in de crisistijd en ging op zes jarige leeftijd naar de katholieke lagere school in Biervliet. Hij bleek een goede leerling en kwam in aanmerking om verder te studeren. Meewerken op land deed Omer niet graag, hij was liever bezig met hout. Na de lagere school verliet hij Biervliet en ging naar Huijbergen naar het internaat Sainte Mairie, in de volksmond toen beter bekend als 'de broeders van Ste. Maria in Huijbergen'. Hij zou er ruim een jaar verblijven en kwam alleen met de vakanties naar Biervliet. Na het jaartje Huijbergen verhuisde Omer naar het klein seminarie Ypelaar in Ginneken om verder te leren voor priester. We zijn dan in de Tweede Wereldoorlog beland en de bezetter heeft het seminarie bezet. Omer verblijft dan een jaar in Biervliet.

Aan het einde van de oorlog gaat hij naar Bovendonk, het groot seminarie van het Bisdom van Breda in Hoeven. In 1950, op 26 jarige leeftijd, wordt Omer door bisschop Joseph Baeten tot priester gewijd, waarna hij aan de slag ging als kapelaan in Zegge. Na twee jaar kwam hij terug naar Zeeuws-Vlaanderen en werd vervolgens kapelaan in Clinge (31 december 1953), Sas van Gent (30 april 1958), Oostburg (3 februari 1964), Groede (21 augustus 1967) en Breskens (13 december 1968), waar hij in op 1 oktober 1969 pastoor werd benoemd. Op 1 augustus 1995 ging hij na 50 jaar pastorale arbeid met emeritaat. Hij bleef in Breskens wonen en ging verder met beeldhouwen tot op de dag van vandaag. Zijn eerste beelden maakte hij in zijn Sasse periode, begin jaren 60 van vorige eeuw.