"Gouden koorjubileum

Al vele jaren viert het Ritmisch Koor Emmanuel op de tweede zondag van november de patrones van de kerkmuziek, de heilige Sint Caecilia. Gebeurde dit voorgaande jaren altijd met een koorontbijt, werd er dit jaar naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het koor voor gekozen om dit te doen met een High tea. De koorleden met partner gaven afgelopen zondag acte-de-presence in het Mauritshof in IJzendijke. Maar niet alleen het koor viert feest, omdat het 25 jaar bestaat. Maar ook enkele koorleden mochten een jubileum vieren. Eén daarvan is Jenny Ingels uit Biervliet. Ze mag dit jaar terug kijken op een 40-jarige koor carrière en niet alleen in het Ritmisch Koor.

Jenny zette haar eerste stappen op 1 september 1974 op de koorzolder in de kerk in Biervliet. En naast haar zangkwaliteiten moeten ook haar organisatorische kwaliteiten indruk hebben gemaakt want ze werd na korte tijd lid van het bestuur. Bestuursfuncties bleef ze vervullen tot in 1992. Maar er werd toch aan haar getrokken en in 1995 werd ze opnieuw bestuurslid en kreeg ook nog de functie van vicevoorzitter. In dat jaar vierde ze ook haar 20-jarig koorjubileum en ze kreeg voor haar inzet een onderscheiding met oorkonde en een tinnen gedenkbord.

Zo'n 15 jaar geleden gaf de toenmalig dirigente en organist aan dat ze gingen stoppen. Dit zou het einde betekenen van het koor en natuurlijk van een gezellige en ontspannende hobby. Want het mag duidelijk zijn dat muziek en zeker zingen een ontspannende werking heeft. Het bestuur van het Biervlietse koor trad in gesprek met het bestuur van het Ritmisch Koor IJzendijke, dat in die periode te kampen had met een leden terugloop. En de vonk sloeg over. Het dameskoor Gloria Deo uit Biervliet ging samen met het Ritmisch Koor in IJzendijke. Als vertegenwoordigster vanuit Biervliet werd Jenny bestuurslid in het nieuw gevormde bestuur.

De dames van Biervliet, waaronder ook Jenny, bleven in Biervliet nog wel lid van het Rouw- en Trouwkoor, dat enkele jaren geleden veranderde in het Uitvaartkoor.

Voor haar 40 jaar trouwe en zeer actieve inzet voor de koren ontving Jenny afgelopen zondag uit handen van voorzitter Guust de Wilde de gouden speld van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging.

Naast Jenny waren er nog twee koorleden die voor hun jubileum werden gehuldigd. Ali Dieleman en Linda Martens, beiden uit IJzendijke, zijn nog de twee enige leden die de start van het Jongerenkoor IJzendijke 25 jaar geleden hebben meegemaakt. Zij ontvingen voor hun inzet het zilveren speldje van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging.