Afscheid dirigente Dameskoor Schoondijke

Zondag 26 juli hebben we na de eucharistieviering in de H. Apostel Petruskerk in Schoondijke afscheid genomen van de dirigente van het Dameskoor. Na zo'n 16 jaar in het Zeeuws-Vlaamse landje te hebben vertoefd, zijn Jan en Miek van Erp teruggekeerd naar het Brabantse land, terug naar hun geboortegrond.

In 2001 werd Miek lid van het Dameskoor van Schoondijke. Ze had toen al heel veel zangervaring, in haar geboortedorp Riel was ze lid van het kinderkoor en het jeugdkoor, wat eigenlijk een meisjeskoor was. Toen ze voor kleuterleidster studeerde zong ze mee in het schoolkoor en toen ze afgestudeerd was ging ze aan de slag als kleuterleidster in haar geboortedorp. Ze zong veel met de kinderen en liet hen met dansjes de muziek voelen.

In 1972 is Miek getrouwd met Jan en ze gingen in Oss wonen. Zoals in die tijd nog gebruikelijk was moest ze ontslag nemen als kleuterleidster en werd ze huisvrouw en zorgde voor de drie dochters. Ze werd in Oss lid van het Gemengd Koor en het Rouwkoor. Van dirigent Wim Jansen kreeg ze piano- en directielessen. Na 16 jaar verhuisde het gezin naar Empel, een klein dorpje aan de Maas. Miek was daar 10 jaar dirigente van het Dames- en Herenkoor en had er een kinderkoor. Ze volgende de dirigentencursus van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging in Den Bosch. Cursusleider was Will Barten, die dirigent was van een cantorij. Miek werd gevraagd om in de cantorij te komen zingen, 4-stemmige missen met 16 mensen, polyfone muziek uit de renessance.

Bedrijfsmatig moesten Jan en Miek op zoek naar een andere boerderij en op een verjaardagsfeestje kregen ze de tip om contact op te nemen met Tiny Maenhout, want in het Zeeuwse stonden veel boerderijen leeg. Zo maakten ze in januari 2000 de overstap naar Zeeuws-Vlaanderen en werd de schapenboerderij opgestart. Na een zoektocht in de regio sloot Miek zich aan bij de parochie van Schoondijke en zo ook bij het Dameskoor, waar ze in 2008 dirigente werd. En daar is een eind aan gekomen. De boerderij is verkocht en het spreekwoord zegt het al 'het bloed kruipt waar het niet gaan kan'. De kinderen zijn in het Brabantse achtergebleven toen de boerderij in Hoofdplaat gekocht werd en met de kleinkinderen erbij wordt de drang om er naar toe te gaan groter bij Miek. Daarom is na de verkoop van de boerderij de keuze gemaakt om terug te keren naar het Brabantse.

Miek, en op de achtergrond ook Jan, heeft veel gedaan voor de geloofsgemeenschap Schoondijke, het dameskoor, de liturgiegroep, de werkgroep gezinsvieringen met de basisschool, de uitvaartbegeleiders, de werkgroep Sint Jansnacht........ heel veel tijd en werk hebben jullie gedaan, daarvoor heel hartelijk dank en het moge jullie goedgaan op jullie geboortegrond.

lik hier voor de foto's<